• Hülya Yıldırım
  • Yorum yapılmamış

Çanakkale Temiz Hava Eylem Planı Özet ve Değerlendirmesi

Pek çok kömürlü termik santralın planlandığı Çanakkale için ‘Temiz Hava Eylem Planı’ hazır. Peki, plan termik santrallara yönelik eylem öngörüyor mu? Ekoloji Kolektifinden Avukat Hülya Yıldırım inceledi.

İndirmek için tıklayın.

Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği uyarınca yayınlanan genelge ve çevre kurulu kararları sonrasında Nisan 2014’te kurulan bir komisyon tarafından hazırlanan Çanakkale İli Temiz Hava Eylem Planı, nihayet 25 Aralık 2017’de Çanakkale İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Ekoloji Kolektifinden Avukat Hülya Yıldırım, hazırlanan planı inceledi ve özellikle kömür kullanımıyla ilgili plandaki eksiklikleri değerlendirdi.

Çanakkale kent merkezi ve Çan ilçesini kapsayan raporda, konutlarda kullanımına izin verilmeyecek, TKİ Kömür İşletmeleri açık ocak işletmeciliğiyle çıkartılan kömürün 18 Mart Çan Termik Santralında kullanımına ilişkin bir düzenleme yapılmadığı, santral bacasından gerçekleşen standartların üzerindeki kükürtdioksit salımına yönelik herhangi bir faaliyet durdurma önlemine rastlanmadığı, kükürt tutucu (desülfirizasyon) sisteminin öncelikli önlemler arasında sayılmadığı ve uygulamaya 2019’da geçirileceği ve planın sağlık etki değerlendirmesi olmaksızın hazırldığı, Avukat Hülya Yıldırım’ın ilk belirlemeleri arasında yer aldı.

Avukat Hülya Yıldırım’ın plan hakkındaki özet ve değerlendirmelerine buradanerişebilirsiniz. Çanakkale İli Temiz Hava Eylem Planının aslınıysa bu bağlantıdaninceleyebilirsiniz.

Yazar Hülya Yıldırım