• cuerdem
  • Yorum yapılmamış

İrlanda İklim Davasında Yeni Gelişmeler

22 Ocak 2019’da, İrlanda’da çevre örgütü Friends of the Irish Environment tarafından açılan iklim davasının duruşması görülmeye başlandı. “Climate Case Ireland” olarak bilinen bu davada özetle İrlanda Hükümetinin 2017’de onayladığı Ulusal Azaltım Planının (“National Mitigation Plan”) ülkenin iklim yasasına (“Ireland’s Climate Action and Low Carbon Development Act 2015” veya kısaca bilinen adıyla İklim Yasası 2015), İrlanda Anayasasına ve insan hakları yükümlülüklerine aykırı olduğu öne sürülüyor. Yine söz konusu planın Paris Anlaşması taahhütleri bakımından yetersiz olduğu savunuluyor. Bu vesileyle davacılar, uluslararası eğilimlere paralel olarak, hükümetlerini tehlikeli seviyedeki iklim değişikliğine adeta bilinçli olarak katkı sunmakla itham ediyorlar ve hükümetin sorumlu tutulmasını talep ediyorlar.

Urgenda davasından esinlenilerek açılan bu davanın 22 Ocakta başlayan duruşması, 25 Ocakta taraf savunmalarının tamamlanmasıyla sona erdi. Önümüzdeki birkaç ay içinde Mahkemeden kararın çıkması bekleniyor.

Davanın duruşması, iklim mücadelesi bakımından büyük bir zafer ve son derece heyecan verici bir gelişme olarak görülüyor. Zira duruşmalar esnasında her yaştan ve kesimden çok fazla kişinin hazır bulunduğu, dört gün boyunca bu desteğin artarak sürdüğü ve duruşma salonuna sığmanın imkânsız hale geldiği ölçüde bir kalabalıkla davanın görüldüğü belirtiliyor. Avrupa Birliği ülkeleri arasında iklim değişikliğiyle mücadele bakımından en kötü ülkeler listesinde zirvede yer alan İrlanda için (bkz: http://www.caneurope.org/publications/press-releases/1725-ireland-s-climate-case-hearing-starts-this-week) önem arz eden bu davada Hükümetin savunmasının özünü ise en basit şekliyle “Hükümetin sera gazı emisyonlarını %25-40 oranında azaltmasını zorunlu kılan yasal bir düzenleme olmadığı” savı oluşturuyor. Mahkemenin bu sava ne ölçüde itibar edeceğini çıkacak karar gösterecek, ancak en azından iklim mücadelesine ilişkin bir davada iklim biliminin duruşma salonunda delil olarak sunularak kullanılması bile büyük önem taşıyor. Kararı merakla bekliyoruz.

Fotoğraf: https://www.climatecaseireland.ie/climate-case/#about-the-case

Yazar cuerdem