Krizin İçinden, Ardına

Editörden, Kovid-19 salgını hemen her gün normalde kendine has sorunları, çözümleri, gerçeklikleri ve eleştirileriyle herhangi bir mesele üzerine yapılan tüm değerlendirmelerin bir sağlık krizi çerçevesinde yeniden değerlendirilmesine neden oluyor. Kiminde eleştirilerimize somut bir örnek, kiminde öngörülerimize zemin oluşturan bu salgının yaşam hakkımız söz konusu olduğunda farkında olmamız gereken tüm açılarıyla gerçekleri en çıplak halinde önümüze…

Nisan 19, 2020
Yorum yapılmamış
Kovid-19 Sonrası İklim Krizini Gerçek Bir Kriz Olarak Ele Almak – Nilsun Gürsoy

Küresel Kovid-19 salgını bizlere, devletlerin kriz kapıda olduğunda tüm ülke ekonomisini durdurmak da dahil olmak üzere olağanüstü önlemler alabileceğini gösterdi. Bir yandan Kovid-19’a karşı alınan önlemler giderek sıkılaşırken, hemen her yerde tartışılan konulardan biri de, iklim krizi de gerçek bir kriz olarak ele alınsaydı, şimdiye kadar ne kadar yol almış olabileceğimiz. Gerçekten de bugüne kadar…

Nisan 19, 2020
Yorum yapılmamış
Yeşil soy-cimek insanlardır![1] – Ceren Gamze Yaşar

Gıda Tedarik Zinciri ve Salgının Olası Etkileri Besin zinciri konusunu fen bilgisi dersinden hatırlarsınız, hani şu bir piramit halinde canlıların birbirini yediği, avlayan-avlanan ilişkisinin betimlendiği, kendimizi insanlar olarak en üst basamağında görmek istediğimiz ancak bizi de avlayanlar olduğu için tam olarak orada duramadığımız zincir. Bu zincirde hamsilerle domuzlar arasında bir yerdeyiz[2] ve tam bu yerin…

Nisan 19, 2020
Yorum yapılmamış
Görünür Olma Mücadelesinden Görünür Olanın Mücadelesine: Kriz ve Toplumsal Cinsiyet – Özlem Işıl & İrem Öztürk

Evde karantina günleri, bir çoğumuz gibi biz de internet üzerinden haberlere boğulmuş bir şekilde saatlerimizi geçiriyoruz. Derken kaygılandığımız haberler düşüyor ekranlarımıza. Yaşamını kaybedenlerin sayısının kaç olduğunun ötesine baktığımızda hikayeler başka anlamlara bürünmeye başlıyor. Bir ünlü evinde çalışan göçmen yardımcısını kendisine Kovid bulaştıracağı gerekçesiyle döverek sokağa atıyor, üstelik sosyal medya hesaplarından kadın çalışanını tehdit ediyor. Ev…

Nisan 19, 2020
Yorum yapılmamış
Kültür ve Kriz – Merve Peker

Yaşadığımız eşsiz dünyada adını bile duymadığımız kaç çeşit kültür, kabile veya etnik köken var ya da yaşadığımız yerden binlerce kilometre ötede insanlar ne tür yemekler yiyor, sanata karşı bakış açıları nedir ve nasıl inançları vardır hiç düşündünüz mü? Birkaç bin kilometre kuzey batıya gidelim şimdi. 1600’lü yıllardan beri Kanada’nın Quebec bölgesinde yaşamını sürdüren Innu halkını…

Nisan 19, 2020
Yorum yapılmamış
Toplumun Bağışıklık Sistemi – Duygu Kural

Bugün 7 Nisan 2020, Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle dünya genelinde ölen insan sayısı 78.269; bu yazının size yaklaşık olarak 10  gün sonra ulaşacağını ve ölümlerin üssel bir artış gösterdiğini düşünürsek dünya genelinde kaybettiğimiz insan sayısı oldukça fazla olacaktır. Umarım aniden güzel bir haber alırız da tahminler tahmin olarak kalır. Günlerdir bir kısmımız her gün işe…

Nisan 19, 2020
Yorum yapılmamış
Ekolojik Hakların İhlalinde Bir Başka Boyut: Temel Haklar ve Yıldırma Politikaları – Ekin Sakin

Yaşam alanlarının yok olmasına karşı mücadele eden yurttaş gruplarının, süreç içerisinde yaşam hakkını ihlal eden şirketlerin dışında bir de devlet şiddeti ile mücadele etmek zorunda kaldığını görüyoruz. Bu kapsamda aslında mevcut hak ihlallerine karşı temel hak ve özgürlükler kapsamında yürütülen mücadele ve davalara, yurttaşları yıldırma amacıyla pek çok suç isnat ediliyor.  En yüksek karı elde…

Mart 9, 2020
Yorum yapılmamış
İtibarsızlaştırma ve İklim Şüpheciliği – İlayda Gülsüm Çamlı

“19. Madde – İfade özgürlüğü 1. Herkesin, bir müdahale ile karşılaşmaksızın fikirlere sahip olma hakkı vardır. 2. Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir; bu hak bir kimsenin ülke hudutlarıyla sınırlanmaksızın sözlü, yazılı veya basılı veya sanatsal ürün şeklinde veya kendi tercih ettiği başka bir iletişim vasıtasıyla her türlü bilgi ve düşünceyi arama, edinme ve ulaştırma özgürlüğünü…

Mart 9, 2020
Yorum yapılmamış
Yok Oluş İsyanı, İnsan Hakları ve İklim Hareketinin Geleceği Üzerine Birtakım Mülahazalar – Serde Atalay

İklim krizinin kendisiyle birlikte her geçen gün iklim hareketi/aktivizmi de etki ve kapsam alanı itibarıyla kayda değer şekilde büyüyor. Özellikle geride bıraktığımız 2019 yılı uluslararası camiada iklim aktivizmi yılı olarak iz bıraktı. İklim değişikliğinin doğurduğu tehditlere yönelik artan farkındalık, günden güne birbirini destekler şekilde ortaya konulan bilimsel araştırma ve veriler, çocukların önderliğinde sürdürülen okul boykotları…

Mart 9, 2020
Yorum yapılmamış
Kamunun Katılımını Engelleme Amaçlı Stratejik Davalar – Nilsun Gürsoy

Çevre ve iklim aktivistlerinin devletler ve yıkıcı projelerin sahibi şirketler tarafından tehdit ve baskılara maruz kalması yeni bir olgu değil. Türkiye’de ve dünyanın pek çok yerinde, şirketlerin ekonomik çıkarları karşısında doğanın ve yaşam alanlarının korunmasını talep eden yaşam savunucuları, polisin ve özel güvenliğin saldırıları ve ceza davaları ile karşılaşıyor, ekonomik kalkınma karşıtları ve hatta hain…

Mart 9, 2020
Yorum yapılmamış