Güneşi Savunmak İçin de Önce Koruma

18.01.2017 tarihli ve 29952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 29.12.2016 tarih 662 sayılı I ve II. Arkeolojik Sitlerde Güneş Enerji Santrali Kurulmasına (GES) İlişkin İlke Kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Mimarlar Odası, Arkeologlar Derneği ve Ekoloji Kolektifi Derneği tarafından 20.03.2017  tarihinde dava açılmıştı. 658 sayılı İlke…

Ağustos 25, 2017
Yorum yapılmamış
Kars Çocukların da Kars’ı

Cemal Süreya’nın Kars şiiri, çocukluğunun bir kısmını Kars’a ayıran benim gibi kullar yönünden derin bir mevzu. Geceli, gündüzlü bir yolculuk sonrasında göreceğim süt makinesi, tırpan, saç, ocak, karanlık ambarlar, ekmekler üzerinden algıladığım şehir ve köyün kendine has farklılıkları, hayvanlar, dereler ve yemyeşil düzlükler…   Hayatımın ilk dört yılını ve çocukluğumun yaz tatillerini geçirdiğim bu memlekette;…

Ağustos 25, 2017
Yorum yapılmamış
SANKO Gölbaşı Termik Santral’inden Vazgeçti

SANKO isimli şirket Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde kurmayı planladığı Gölbaşı Termik Santrali projesinin yapımından vazgeçti. Projeye ait önlisans EPDK tarafından sonlandırıldı. Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Harmanlı Beldesi’nde kurulmak istenen SANKO Gölbaşı Termik Santrali Projesine ait önlisans EPDK tarafından 3 Ağustos tarihinde sonlandırıldı. SANKO, toptan elektrik fiyatları ile yatırım ve işletme maliyetlerindeki gelişmelerin, projenin fizibilitesinde önemli değişikliklere neden…

Ağustos 25, 2017
Yorum yapılmamış
Selena Kömür Santrali Üretim Lisansı İptal Edildi

Selena isimli şirket Hatay’ın Erzin ilçesinde kurmayı planladığı Selena Termik Santrali projesinin yapımından vazgeçti. Projeye ait üretim lisansı EPDK tarafından sonlandırıldı. Selena Üretim A.Ş tarafından kurulması planlanan Selena Kömür Santrali Projesi üretim lisansı 15.06.2017 tarihli EPDK Kurul Kararı ile sonlandırıldı. 29.03.2017 tarihli ve 6956-3 sayılı kurul kararı ile 09.08.2012 tarihli ve EÜ/3989-3/2419 numaralı üretim lisansı…

Ağustos 25, 2017
Yorum yapılmamış
AİHM: Termik Santraller Aile Hayatının Korunmasını İhlal Ediyor!

Geçtiğimiz Temmuz ayında (2017) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Tiflis’te bulunan “Tboelectrocentrali” termik santraline ilişkin Jugheli ve Diğerleri-Gürcistan davası hakkında kararını açıkladı.  Ivan Jugheli ve iki diğer başvurucu, evlerine yakın konumlanmış Tboelectrocentrali santralinden kaynaklı hava, ses kirliliğine ve elektromanyetik kirliliğe karşı devletin kendilerini koruma ödevini yerine getiremediğini, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Özel Hayatın ve Aile Hayatının…

Ağustos 25, 2017
Yorum yapılmamış
İsraf Kültürünü Aşmak Yaşamı Korumak Demektir

Atık üreterek var olan bir uygarlık Kapitalizm. Fakat kapalı bir sistem olan dünyada gözümüzün önünden uzaklaştırdığımız bu atıklar bir gün önümüze sorun olarak çıkacakları günü bekliyor. En iyi koruma yöntemi ise atık üretmemek. Yıllar önce hukuk fakültesi avlusuna bir masa açılmıştı. “Masa da Masaymış Ha” diyerek. Öğrenciler kullanmadıkları eşyaları anılarıyla bir başkasıyla paylaşıyordu. Tüketmeden üretmek…

Ağustos 24, 2017
Yorum yapılmamış
Thabametsi Kömürlü Termik Santrali’nin “İklim Etki Değerlendirmesi”, Şaşırtan Sera Gazı Emisyonları Ortaya Koyuyor

Çevre İşleri Departmanı (DEA), sadece Güney Afrika’nın değil, belki de dünyanın en yoğun karbon salımını yapacak olan kömürlü termik santrali için izin çıkarıyor olabilir. Santralin sera gazı emisyonlarının, Güney Afrika’da elektrik üzerine çalışan kamu kuruluşu Eskom’un yeni Medupi ve Kusile kömür santrallerinden % 60 oranında daha fazla olması muhtemel. Bu durum, Limpopo eyaletinin Lephalale bölgesi…

Ağustos 24, 2017
Yorum yapılmamış
Temiz Teknoloji mi Halk Tabanlı Enerji Politikası mı?

Yaygın bir kanaat vardır: Kimi teknolojiler temizdir, kimi teknolojiler ise kirli. Oysa kendi başına temiz veya kirli bir teknoloji olacağını varsaymak mümkün değildir. Türkiye’de enerji üretim sistemleri savunulur veya reddedilirken de bu argüman çok yaygın bir biçimde kullanılır. Örneğin Akkuyu Nükleer Santrali ÇED Raporunu hazırlayan firma kömürlü termik santrallerin kirli teknolojiler olduğunu ileri sürerken, aynı…

Temmuz 25, 2017
Yorum yapılmamış
İstanbul Bostanları: 1500 Yıllık Tarımsal Kültür Mirası

Kent bostanları binlerce yıllık tarımsal ve biyolojik toplumsal hafızanın mekanı. Bu mekanlar hem tarımsal geçmişimize hem de geleceğin kentlerine dair ip uçları veriyor.   Şehir ve bölge planlaması bakımından kendi kendine yeterli metropol bir şehir mümkün mü sorusu hemen ilk elden önümüze düşüveriyor! Kır ve kent birliği temelinde üretebilecek bir kentte hangi mümkünlerin kıyısında durduğumuzu…

Temmuz 24, 2017
Yorum yapılmamış