Avustralya Yangın Krizi: Farklı Hükümet, Aynı Senaryo- İlayda Gülsüm Çamlı

Yaygın bir şekilde destek mesajlarıyla sosyal medya gönderilerimizde yerini alan Avustralya yangınları, Türkiye için deprem konusunda olduğu gibi Avustralya’da da yaşamın bir parçası ve hükümet tarafından alınabilecek önlemlerin göz ardı edildiği bir konu aslında. Jeoloji araştırmaları yapılması amacıyla kurulan ve Avustralya Hükümeti’nin resmi kurumlarından biri olan Geoscience Avustralya’nın web sitesindeki verilere göre 1967 ve 2013…

Ocak 8, 2020
Yorum yapılmamış
ClientEarth, Avrupa’nın en büyük sera gazı emisyonu kaynağı Belchatow termik santraline karşı dava açtı- Serde Atalay

Avrupa’da kömürle hukuki mücadelenin başını çeken ClientEarth, söz konusu mücadeledeki duraklarına bir yenisini ekleyerek, Avrupa’nın kömür “lideri” sayılabilecek Polonya’da bulunan, kıtanın en büyük termik santrali Belchatow’a karşı bir dava açtı ve santralin en geç 2035’e kadar linyit yakmayı durdurmasını veya CO2 emisyonlarını azaltmak için tedbirler almasını talep etti. 26 Eylül 2019’da açılan bu önemli davaya…

Eylül 27, 2019
Yorum yapılmamış
Bonn Sonrası, Gelecek Senenin Küresel İklim Politikasında Gözlenmesi Gereken 5 Husus

Yazar: Marc Hudson ve Matthew Paterson, Çeviri: Ebru Arıcan Bonn müzakereleri, büyük bir BM iklim konferansı için alışılmadık bir şekilde, geç saatlere kadar süren pazarlıklarla sona ermedi. Çeşitli taahhütler ve sözler şeklindeki ilerleme en iyi, yavaş ve istikrarlı olarak tanımlanabilir. Konferans öncesinde, olması gereken ama muhtemelen olmayacak beş meseleye dair önerilerde bulunduk. Bunlar: fosil yakıtlardan…

Ocak 8, 2018
Yorum yapılmamış
İklim Değişikliği ve Kirliliğin Acımasız Irkçı Siyaseti

Yazar: Basav Sen Çeviri: Sıla Özkavaf Trump yönetimi politikaları, sistematik bir şekilde doğal afetleri yoksullar ve beyaz olmayan insanlar için daha zararlı hale getiriyor. Irma’nın Karayipler’deki enkazını, Güney Asya’daki rekor seviyede yıkıcı musonları ve Kasırga Maria’nın yarattığı hala dumanı tüten kâbusları, Houston’daki sel felaketinin kapsamını izlerken, aklıma başka bir yer geldi: ırkçıların açıkça amaçları uğruna…

Kasım 21, 2017
Yorum yapılmamış
Harvey Kasırgası En Fazla Düşük Gelirli Toplulukları Vurdu

Yazar:Jeremy Deaton , Çeviri: Sıla Özkavaf Kasırgalar zengin, fakir, beyaz ya da siyah olmanıza bakmaz- fakat bu durum her insanın fırtınaya karşı eşit derecede savunmasız olduğu anlamına da gelmiyor. Düşük gelirli ailelerin, altyapı yetersizliği olan sele eğilimli bölgelerde yaşamaları daha muhtemeldir. Kasırga Harvey bu eğilimin bir başka örneği. Houston’ın çoğu kesimi sular altındayken, düşük gelirli…

Ekim 6, 2017
Yorum yapılmamış
Harvey Kasırgası’nın Houston’lu Ev Sahiplerine Etkisini Haritalandırmak

Yazar:Tanvi Misra , Çeviri: Sıla Özkavaf Harvey Kasırgası Houston’ın üzerinden geçeli ve kentin büyük bölümünü sular altında bırakalı üç hafta oldu. Binlerce ev su baskınlarında zarar gördü.  Ve geçmişte pek çok kez olduğu gibi şimdi de şehir yeni baştan inşa ediliyor. Şu ana kadar, işaretler cesaret verici görünüyor: iyileşme yolunda hızlı ilerlendiği ve konut piyasasının esnek…

Ekim 6, 2017
Yorum yapılmamış
Evrensel Vatandaşlık, Eşitlik ve İklim Değişikliği- Evo Morales

Gezegenin değerli kaynaklarını ve savunmasız insanları açgözlülüğe ve sömürüye dayalı sistemden korumak gerekir. Kapitalizmi ve sömürgeciliği destekleyen vahşi tüketim pazarını kınamanın ötesine geçmeliyiz. Dünya ikinci dünya savaşından beri milyonlarca insanın yaşamını yok eden krizlerle boğuşuyor. Bu tarih göstermiştir ki, doğal kaynakların ve dünya egemenliğinin ele geçirilmesi için hükümetlerin düşürülmesine yönelik kaos yaratılıyor. İstilaya dönüşen bu…

Ekim 6, 2017
Yorum yapılmamış
AİHM: Termik Santraller Aile Hayatının Korunmasını İhlal Ediyor!

Geçtiğimiz Temmuz ayında (2017) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Tiflis’te bulunan “Tboelectrocentrali” termik santraline ilişkin Jugheli ve Diğerleri-Gürcistan davası hakkında kararını açıkladı.  Ivan Jugheli ve iki diğer başvurucu, evlerine yakın konumlanmış Tboelectrocentrali santralinden kaynaklı hava, ses kirliliğine ve elektromanyetik kirliliğe karşı devletin kendilerini koruma ödevini yerine getiremediğini, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Özel Hayatın ve Aile Hayatının…

Ağustos 25, 2017
Yorum yapılmamış
Thabametsi Kömürlü Termik Santrali’nin “İklim Etki Değerlendirmesi”, Şaşırtan Sera Gazı Emisyonları Ortaya Koyuyor

Çevre İşleri Departmanı (DEA), sadece Güney Afrika’nın değil, belki de dünyanın en yoğun karbon salımını yapacak olan kömürlü termik santrali için izin çıkarıyor olabilir. Santralin sera gazı emisyonlarının, Güney Afrika’da elektrik üzerine çalışan kamu kuruluşu Eskom’un yeni Medupi ve Kusile kömür santrallerinden % 60 oranında daha fazla olması muhtemel. Bu durum, Limpopo eyaletinin Lephalale bölgesi…

Ağustos 24, 2017
Yorum yapılmamış
Halkın Gıda Politikası- Gıda ve Tarım Taban Örgütleri Daha Adil Bir Gıda Sistemi Arıyor

Yazar: A People’s Food Policy Çeviri: Sıla Özkavaf Brexit müzakerelerinin başlamasıyla, gıda ve tarım taban örgütlerinden oluşan bir koalisyon, AB’den tamamen ayrılma durumunda İngiltere’nin daha ilerici bir gıda politikası geliştirmesi gerektiği hususunda çağrıda bulunarak “Halkın Gıda Politikası” isimli bir belge yayınladı. İskoçya şimdiden ulusal gıda siyasaları oluşturma sürecinde ve bu günlerde “Ulusal İyi Gıda Yasa…

Temmuz 25, 2017
Yorum yapılmamış
  • 1
  • 2