İklim Mülteciliği ve Teitiota Kararı – Mehmet Mücteba Göktaş

Bu yazı 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Cenevre Konvansiyonu çerçevesinde Mülteci kavramı ve iklim mülteciliğinin konvansiyondaki mülteci kavramı çerçevesinde değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususu, bazı ülkelerin iç hukukunda iklim mülteciliği ile ilgili düzenlemelerin varlığı ve yarı adli yapıya sahip uluslararası bir denetim organı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesinin yakın tarihli önemli bir kararı olan Ioane Teitiota…

Mayıs 12, 2020
Yorum yapılmamış
Salgın Ekseninde Eşitsizlikler ve Ayrıcalıklar – Ekin Sakin&Duygu Kural

Koronavirüs salgınının yaşandığı bugünlerde, tıpkı iklim krizinde olduğu gibi salgının etkilerinin de küresel eşitsizliklerle paralel olarak ortaya çıktığını gözlemliyoruz. Salgın, evde kalma hali, işlerin ve hayatın yavaşlaması, hava kirliliğinin ve çevreye verdiğimiz tahribatın ne denli büyük olduğunu bir kez daha  görmemize imkan tanıdı. Bu süreçte kaydedilen uydu görüntülerinin[1] hava kirliliğindeki azalmayı gözler önüne sermesi  örneklerden…

Mayıs 7, 2020
Yorum yapılmamış
Bilgi Edinme Hakkı ve Termik Santrallerin Gizemi- Ekin Sakin

Yurttaşların karar alma mekanizmalarına katılması, aktif yurttaşlık bilinci ya da idarenin denetimi başlıkları anıldığı zaman ilk akla gelen şeylerden biri de bilginin kamusallığıdır hiç kuşkusuz. Zira temel hak ve özgürlüklerin etkin kullanımı, korunması ve geliştirilmesi, bilgi edinme hakkının güvence altına alınması ile mümkündür. Çünkü ifade özgürlüğünün gerçekleştirilmesi için bilgiye sahip olmak gereklidir. Bu kapsamda bilgi…

Ocak 20, 2020
Yorum yapılmamış
Avustralya Yangın Krizi: Farklı Hükümet, Aynı Senaryo- İlayda Gülsüm Çamlı

Yaygın bir şekilde destek mesajlarıyla sosyal medya gönderilerimizde yerini alan Avustralya yangınları, Türkiye için deprem konusunda olduğu gibi Avustralya’da da yaşamın bir parçası ve hükümet tarafından alınabilecek önlemlerin göz ardı edildiği bir konu aslında. Jeoloji araştırmaları yapılması amacıyla kurulan ve Avustralya Hükümeti’nin resmi kurumlarından biri olan Geoscience Avustralya’nın web sitesindeki verilere göre 1967 ve 2013…

Ocak 8, 2020
Yorum yapılmamış
ClientEarth’den BP’ye ‘greenwashing’ Şikayeti- Nilsun Gürsoy

Fosil yakıt şirketleri ve devletler iklim değişikliği karşısında yetersiz kalacak önlemleri müzakere etmeye devam ederken sivil toplum ve iklim aktivistleri de gezegeni kurtarmak için yeni hukuki yollar deneyerek şirketleri ve devletleri sorumluluk üstlenmeye zorluyor. Çevre avukatlarından oluşan ClientEarth benzer bir amaçla 4 Aralık’ta petrol devi BP’ye karşı İktisadi İşbirliği ve Geliştirme Teşkilatı (OECD) Çok Uluslu…

Aralık 25, 2019
Yorum yapılmamış
Urgenda Davası: Küresel Ekolojik Yeni Düzene Giriş- Fevzi Özlüer

Urgenda davası, 1990’lı yıllarda etkisi en üst seviyeye çıkan çevre hukuku ve hukuki mücadelenin küresel ölçekte yeniden gözler önüne çıkmasında etkili oldu. Ancak bu davayla hukuki mücadelenin anlam ve öneminin de küresel düzeyde farklılaştığını vurgulamak gerekiyor. Çevre mücadelesi açısından bu tip davalar, çevreye zararlı bir yatırımın önlenmesi veya karar vericililerin uyarılarak bu tarz uygulamalardan vazgeçilmesi amacını…

Aralık 20, 2019
Yorum yapılmamış
Ekoloji Kolektifi Derneği, “İklim, Haklar ve İnsanlığın Hayatta Kalması Zirvesi” Beyannamesine İmzacı Oldu

18-19 Eylül 2019 tarihlerinde Amnesty International ve Greenpeace International tarafından New York’ta Birleşmiş Milletler İklim Hareketi Zirvesi öncesi organize edilen “İklim, Haklar ve İnsanlığın Hayatta Kalması Zirvesi”, önemli bir beyanname ile sonuçlandı. Zirveye katılan çeşitli örgütlerin katkısıyla hazırlanan bu beyanname ile iklim kriziyle mücadelenin yapı taşları vurgulanarak, iklim adaletine erişme yolunda paylaşılan ortak endişeler ve…

Ekim 25, 2019
Yorum yapılmamış
ClientEarth, Avrupa’nın en büyük sera gazı emisyonu kaynağı Belchatow termik santraline karşı dava açtı- Serde Atalay

Avrupa’da kömürle hukuki mücadelenin başını çeken ClientEarth, söz konusu mücadeledeki duraklarına bir yenisini ekleyerek, Avrupa’nın kömür “lideri” sayılabilecek Polonya’da bulunan, kıtanın en büyük termik santrali Belchatow’a karşı bir dava açtı ve santralin en geç 2035’e kadar linyit yakmayı durdurmasını veya CO2 emisyonlarını azaltmak için tedbirler almasını talep etti. 26 Eylül 2019’da açılan bu önemli davaya…

Eylül 27, 2019
Yorum yapılmamış
Urgenda davasının nihai aşamasında önemli gelişme: Başsavcılar istinaf mahkemesi kararının onanması gerektiği yönünde görüş beyan etti

Bir hükümet aleyhine kazanılan (henüz kesinleşmemekle birlikte) ve bir mahkemenin bir devlete doğrudan emisyon azaltımı yapmakla yükümlü olduğunu ifade ettiği ilk karar olma özelliği ile iklim değişikliği mücadelesinde önemli bir köşe taşı olan Urgenda davasının son aşamasında, geçtiğimiz hafta umut verici bir gelişme daha yaşandı. Hatırlanacağı üzere, Ekim 2018’de Lahey İstinaf Mahkemesi ilk derece mahkemesinin…

Eylül 18, 2019
Yorum yapılmamış
Bana da gönder

Ekoloji Kolektifi Derneği tarafından yayınlanan “Kent Ve Ekoloji Araştırmaları İçin İnternetten Kamusal Veriye Ulaşma Rehberi” yayında.  Ücretsiz olan rehberi sadece kargo ücretini ödeyerek sipariş edebilirsiniz. Rehberden edinmek için lütfen aşağıdaki bağlantıya tıklayarak açılan formu doldurun. Bana da gönder Rehber ne işime yarar ? Bu rehber, internet üzerinden yaşadığı yerle ilgili bilgiye erişmek isteyen yurttaşların ve…

Temmuz 5, 2019
Yorum yapılmamış